Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Že petič zaporedoma je francoska gledališka skupina sodelovala na mednarodnem festivalu, ki je potekal od 2. do 7. marca 2015 v prelepem srednjeveškem mestecu Saint-Malo na bretonski obali, in se ponovno potrdila kot ena najboljših nastopajočih skupin.

Fetlyf 2015 1  Fetlyf 2015 2

Fetlyf 2015 4  Fetlyf 2015 5

V soboto 28. februarja smo se člani francoskega gledališča Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana z avtobusom odpravili na dolgo pot do Saint-Maloja v Franciji. Z nami so na gimnazijsko izmenjavo potovali tudi dijaki GJP in Gimnazije Šentvid. Po dnevu in pol vožnje in prespani noči v Reimsu smo prispeli v to obmorsko mestece francoske pokrajine Bretanje, kjer vsako leto poteka gledališki festival Fetlyf, ki se ga udeležujejo frankofonske srednješolske gledališke skupine iz različnih evropskih, pa tudi drugih držav sveta. Naša gimnazija na omenjenem festivalu uspešno sodeluje že vrsto let, tako da so se med organizatorji in sodelujočimi spletle mnoge prijateljske vezi.

Po namestitvi pri gostujočih družinah smo se v ponedeljek začeli pripravljati na izvedbo francoske verzije igre Un mari idéal (Ideal Husband) angleškega pisatelja Oscarja Wilda, ki smo jo imeli čast predstaviti še isti dan na otvoritvenem večeru festivala. Navkljub tremi je bila igra odlično izvedena in je požela ovacije med vsakim dejanjem, na koncu pa še stoječe ovacije. Prav tako so jo pozneje pohvalili tudi mnogi posamezni gledalci, ki so lahko po predstavah na nekakšni okrogli mizi povprašali igralce, kako so se na igro pripravili, kaj jim je delalo največje težave ipd.

Idealni soprog 4Naslednji dnevi tedna so za vse minili izredno hitro. Z našo igro smo nastopili še na dveh šolah. Na eni izmed njih smo za otroke od šest do dvanajst let postali pravi zvezdniki, delili smo jim avtograme, otroci so kričali naša imena in nam pozneje tudi pošiljali pisma. Na drugi šoli, kjer smo nastopili pred starejšimi učenci, pa smo zopet poželi aplavz in mnogo pohval. V sredo smo obiskali znameniti Mont Saint-Michel, srednjeveško samostansko trdnjavo, ki leži sredi peščenih sipin severne Francije, popoldne pa smo se udeležili sprevoda vseh gledališčnikov po mestnih ulicah. Do konca tedna smo prisostvovali vsem igram festivala in sodelovali v raznih programih, med drugim tudi na gledaliških delavnicah, na katerih smo pripravili enominutno improvizacijo na temo Osebni dokument, ki smo jo na velikem gledališkem odru izvedli zadnji večer. Naša igralka Laura je bila tudi članica žirije mladih, ki je ocenjevala vse igre. V petek so na zaključnem večeru podelili gledališkim skupinam diplomo in pokal, v soboto dopoldne, tik pred odhodom, pa smo se udeležili še svečanega sprejema pri županu Saint-Maloja, kjer so člani skupine dobili pohvalo, diplome za sodelovanje in kritiško pismo. Kot rečeno, je v soboto ob enih popoldne sledilo slovo od gostiteljev ter dolga nočna vožnja nazaj v Ljubljano, med katero smo si ob prečudovitem sončnem zahodu ogledali tudi največje znamenitosti Pariza, skozi katerega smo se peljali.

Francoski učenci, sodelujoči v izmenjavi, bodo še to šolsko leto za en teden prišli v Slovenijo, naša šola pa bo najverjetneje tudi naslednje leto na Fetlyfu upravičila svoj sloves ene izmed najboljših sodelujočih skupin. Zahvaljujemo se organizatorjem festivala Fetlyf, francoskima šolama Jacques Cartier in Maupertuis, vsem gostujočim družinam, vodstvu naše šole ter profesoricama Ireni Zorko Novak in Mirandi Bobnar, ki sta sodelovali pri ustvarjanju igre, a v Francijo žal nista mogli potovati z nami.

Igrali so: Katarina Černivec, Laura Glaner, Primož Glavič, Peter Kmecl, Martin Miklavčič, Tjaša Pirnat in Lan Zupančič. Tekst: Irena Zorko Novak, Miranda Bobnar, Vesna Čeh Štok. Dramaturgija in režija: Irena Zorko Novak. Spremstvo: Alenka Cvetkovič, Vesna Čeh Štok.

Igra Un mari idéal bo na sporedu 3. aprila 2015, ob 19. uri, v gledališču Glej. Vljudno vabljeni!

Idealni soprog 2  Idealni soprog 3

Dostopnost