Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V sredo, 18. 2. 2015, se je pet dijakov Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana okoli pol enajste ure zjutraj odpravilo na Institut Jožef Stefan. Tam nas je dobrosrčno sprejel gospod Ogrin, ki nas je popeljal skozi najbolj zanimive kotičke instituta.

Plini 8  Plini 3  Plini 5

 

Plini 1  Plini 2  Plini 4

Pobliže smo si ogledali delo izkušenega mojstra steklopihalca Perota, pokukali smo na oddelek za anorgansko kemijo, odšli do polnilnice tekočega dušika ter se nato podali v laboratorij, kjer smo ob pomoči profesorice in gospoda Ogrina sami izvedli nekaj poskusov.

Steklopihalec nam je pokazal, kako iz stekla piha izdelke, ki so narejeni po naročilu in za raziskovalne namene, ki jih na trgu ni mogoče dobiti, vendar pa so na institutu vedno znova potrebni za razvijanje novih eksperimentov in novih znanj. Po dolgem in resnično zanimivem klepetu z mojstrom Perotom smo odšli proti laboratoriju mag. Ogrina.

Naš osnovni element pri poskusih je bil tekoči dušik, ki se utekočini pri -196 °C. Najprej smo občutili njegovo temperaturo s hitrim pomakanjem prstov v posodo, kasneje smo ga nekaj polili po tleh in kot bi mignil je izparel. V posodo, napolnjeno s tekočim dušikom, smo s pinceto pomočili nekaj listov z dreves, ki si jih lahko takoj ob stiku z zrakom zdrobil ali pa pustil, da so se ”odtajali”. Potem smo z dušikom utekočinili zrak in tekočino prižgali z vžigalico, pri čemer je nastala majhna ”eksplozija”. Za konec pa smo utekočinili še metan, ga zlili v vodo in mešanico prižgali. Metan je kot majhna luža plaval na vodi in gorel, vse dokler ni za seboj pustil majhnega kosa ledu.

Naše potepanje smo zaključili ob vroči čokoladi in vsi že nestrpno čakamo, da se vrnemo na institut, kjer bi si pogledali še kakšen poklic in poskus, ki so nam manj poznani, vendar so po svoji redkosti enkratni!

Janja Setnikar, dijakinja 3. A

Dostopnost