Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V četrtek, 16. 3. 2023, smo se udeležili – 5. LETNEGA SREČANJA ČLANIC IN ČLANOV SAZU Z MLADIMI

Z naslovom: MEDICINA PRED IZZIVI ČASA

Medicina ima že od nekdaj ogromno vlogo v našem življenju, saj nam nenehno olajšuje tako oseben kot družben razvoj. Je ogromen faktor v našem razvoju in močno vpliva na kakovost našega življenja. Veliko vlogo igrajo tudi medicinski strokovnjaki, ki svoje dneve posvečajo našem dobrem počutju. Seznanjanje mladih s to temo se mi s tem razlogom zdi izredno pomembno, saj vsaka nova medicinsko izobražena oseba pripomore k izboljšanju našega sveta.

Srečanje je začel prof. dr. Peter Štih, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je na kratko predstavil zgodovino akademije, njene člane, upe za prihodnost ter povezanost SAZU-ja z različnimi mednarodnimi združenji, kot so npr. Zveza evropskih akademij (ALLEA), Svetovalni odbor za znanost evropskih akademij (UAI) ter številne druge.

Za tem nas je predsednik Slovenske znanstvene fundacije, dr. Edvard Kobal nagovoril k spremljanju in komunikaciji s strokovnjaki iz različnih področij, ki so med dopoldnevom na kratko predstavili svoje strokovno področje.

Prvo predstavitev je imel akademik prof. dr. Gregor Serša, ki nam je na kratko predstavil onkologijo –  vejo medicine, ki se ukvarja s preprečevanjem, diagnostiko in zdravljenjem raka, pa tudi rehabilitacijo rakavih bolnikov. Opisal nam je tudi potek radioterapije pri zdravljenju raka, ki je v zadnjem stoletju močno pripomogla k obvladovanju te bolezni. Fasciniralo me je koliko različnih možnih načinov je za zdravljenje raka in kakšen napredek so v nekaj desetletjih znanstveniki naredili na tem področju. Zanimiv se mi je zdel sistem tarčnega zdravljenja – zdravljenje usmerjeno v  rakavo obolenemu delu telesa, zato da se ne zdravi celotno telo. Svoje predavanje je dr. Serša zaključil z svojimi upi o prihodnosti onkologije.

Onkologu je na kateder sledila doc. dr. Miša Korva, ki je govorila o zelo aktualni temi v zadnjih treh letih – COVID-19. Na zanimiv način je predstavila izvor virusa, njegove ˝predhodnike˝ ter njegove številne genetske različice, ki so nastale med leti. Akademikinja je opisala tudi, kako različna različica virusa različno vpliva na posameznika ter kako pomembno je bilo cepivo pri njegovi zajezitvi.

Sledila je predstavitev genetike v medicini prof. dr. Urha Grošlja, ki nam je na preprost način predstavil človeški dedni zapis oziroma genom ter na kratko predstavil kratko zgodovino genetike v medicini. Kasneje nam je predstavil tudi gensko zdravljenje, ki je v zadnjem stoletju rešilo veliko življenj. To še ni tako obširno razvito, saj je precej drago, vendar dr. Grošelj upa, da se bo tak način zdravljenja čim bolj razvil, saj bi lahko rešil nešteto življenj.

Nato nam je prof. dr. Marko Noč na razumljiv način predstavil, kako reagirati ob znakih srčnega infarkta oz. kaj storit če se to pripeti nekomu zraven nas.

Zadnjo predstavitev je imel akademik prof. dr. Saša Svetina, ki nam je predstavil povezavo med medicino in naravoslovnimi vedami, na primeru nedavno odkritega proteina Piezo 1 in Piezo 2 za zaznavo tipa.

Vse predstavitve so bile izredno poučne in zanimive. Teme so bile aktualne ter zelo dobro predstavljene glede na omejeno količino časa, ki smo ga imeli skupaj. Srečanja članov in članic akademije z mladimi se mi je bilo veselje udeležiti, ter se veselim novo pridobljenega znanja na področju medicine.

Maja Husnjak, 3. E

Mentorica: mag. Darja Silan

PROGRAM SREČANJA

Dostopnost