Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Ni nam vseeno, ker imamo en sam planet in ga imamo radi!

Ni nam vseeno, ker bi radi imeli varno in zdravo prihodnost!

Ni nam vseeno, ker smo v pandemiji spoznali, da smo ena sama velika skupnost!

Dijaki drugega letnika so pri predmetu študij okolja v tem tednu razmišljali tudi o podnebnih spremembah in človekovemu delovanju, ki ogroža stabilnost našega planeta. Pripravili so dve krajši predstavitvi o ogroženosti Zemlje, ki si jih lahko preberete in pogledate v nadaljevanju.

Zakaj svetovni dan podnebnih sprememb?

15. maja praznujemo svetovni dan podnebnih sprememb, te pa so ena največjih groženj človeštvu. Naš planet poseljuje vedno več ljudi, zaloge naravnih virov pa se zmanjšujejo. Tehnološki razvoj v 20. stoletju je omogočil obilo energije, olajšal je dostop do fosilnih goriv, povečal mobilnost in omogočil boljše in raznovrstne izdelke. Z uporabo moderne tehnologije, predvsem pa z uporabo fosilnih goriv, smo pričeli v zrak izpuščati tudi vedno več plinov, ki nevarno zvišujejo koncentracijo toplogrednih plinov  v ozračju. Njihovo hitro naraščanje vpliva na segrevanje ozračja in spremembe podnebja, kar se kaže v naraščanju povprečne temperature, spreminja se padavinski režim, zime so vedno krajše, naravne nesreče pa vedno bolj pogoste (www.stat.si).

Leto 2020 je za naš planet kritično leto. Znanost je jasna, podnebne spremembe so resnične in ogrožajo našo prihodnost (www.ukcop26.org/yoca/).

V nadaljevanju si lahko preberete tudi razmišljanje dijakinje Miše iz 3. letnika o Jane Goodall, okoljski aktivistki, ki je svoje življenje posvetila opozarjanju na škodljive vplive nepremišljenih človekovih posegov v naravo. Vendar ne s protesti, ampak z ustvarjanjem velike svetovne mreže mladih, ki jih s konkretnimi dejanji uči aktivnega delovanja za boljši svet. Jane Goodall, primatologinja in okoljska aktivistka v nagovoru mladim pravi: “Vsak dan lahko ustvarjate spremembe. Imamo okno časa, ko lahko pozdravimo nekaj škode. Morda je to samo upanje. Ne vem. Izberem pa, da verjamem, da če se zberemo in razvijemo nov način razmišljanja, bomo lahko začeli stvari popravljati.«

Jane Goodall – Miša Trček 3F

PODNEBNA KRIZA Nina Kucler

Dostopnost