Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V ponedeljek, 20. 1. 2014, je potekal prvi dan 10. Plečnikovih dnevov na Gimnaziji Jožeta Plečnika Ljubljana. Poročevalki Greta Camaj in Nina Štigl iz 2. A sta obiskali naravoslovne delavnice.

Sahovska simultanka     kemija

KEMIJSKA DELAVNICA

Dijaki 1. A in 2. A so izvajali različne kemijske poskuse. Prisotni smo bili pri poskusu faraonova kača. Dijak je pesek premočil z etanolom in vanj vsul sodo bikarbono ter sladkor. Z vžigalico se je približal pesku in nastal je visok plamen, imenovan faraonova kača.

kemija

FOTOGRAFSKA DELAVNICA

Dijaki so fotografirali padanje žogice in pok balona. Pri tem so uporabili senzor, ta pa deluje tako, da ko se zasliši zvok, se sproži fotoaparat in posname osupljive fotografije.

fotografski krozek

ASTRONOMSKA DELAVNICA

Kljub dežju smo opazovali zvezde na platnu. Poglobili smo se v zimski šesterokotnik, ki je sestavljen iz več ozvezdij. Poiskali in orisali smo ga v zvezdno karto. Na kratko so nam predstavili nekatere sestavne dele galaksije. Pokazali so nam način prepoznavanja absorpcijskih meglic na nebu ter podrobneje opisali kopice, to je skupine zvezd, ki jih veže gravitacija. So razsute in nimajo posebne oblike.

planeti

ŠAHOVSKA SIMULTANKA

Udeleženci so sedeli v krogu, pri čemer je imel vsak svojo šahovsko igralno ploščo. Profesor Dezider Ivanec je krožil od posameznika do posameznika in z vsakim v tem krogu naredil eno potezo igre.

Sahovska simultanka

Po mnenju dijakov so bile delavnice zelo zanimive. Všeč jim je bil tak način pridobivanja znanja in odhajali so domov z nasmehom.

                                                           Besedilo: Greta Camaj in Nina Štigl, 2. A

Dostopnost